glava4.jpg



Domov
Predstavitev društva
Izletniški odsek
Mladinski odsek
Markacijski odsek
Kolesarski odsek
Odsek za varstvo narave
Plezalna šola
Seznam vodnikov
Seznam opreme
Vodniški kotiček
Tabori
Zimska predavanja
Glasilo Planinski odmevi
Glasilo Planinski e-odmev
Fotogalerija

 



Statistika
od oktobra 2008
št. obiskov:



Članek Turno kolesarski odsek PD Fram
Spoštovana planinka-kolesarka,planinec-kolesar!

V našem planinskem  društvu že dolgo tli želja, da bi svojim članom omogočili užitke v naravi tudi na malo drugačen način, na  kolesu.
Ideja in želja sta se združili z voljo in energijo in tako smo v letu 2011 naredili v društvu prve konkretne korake za zagon kolesarskega odseka.

V okviru Planinske zveze Slovenije deluje Komisija za turno kolesarstvo (KTK-PZS)  ki skrbi med drugim tudi za izobraževanje turno kolesarskih vodnikov. 
In ker Turno kolesarski odsek  Planinskega društva Fram ne more delovati brez turno kolesarskih vodnikov (TKV),  sva se letos z Alešem Brezočnikom  odločila, da opraviva  tečaj, ki je potekal v dveh delih.
Prvi pripravljalni del je bil na Golteh, in je bil vsestransko obarvan s kondicijsko in tehnično vsebino (kronološki pregled znojnih dogajanj je opisan v  tej številki Planinskih odmevov v članku » S kolesom na Golte in nazaj«).
Drugi del pa se je odvijal v okolici Valvasorjevega doma pod Stolom in je bil zadnjicam, mišicam mnogo bolj prijazen ter izobraževalno vodniško naravnan.
Skratka tečaj je opravljen, pripravljalna doba TKV-II  (turno kolesarski vodnik za zelo zahtevne ture)teče, kolesarski odsek je dobil sveži veter v jadra in  prihodnosti na kolesu se nam ni treba bati.

V plan izletov za leto 2012 smo že vključili izlete – ture s kolesom. S tem bo pričel Kolesarski odsek s svojim delovanjem in poslanstvom med našimi člani. Težavnost posameznih tur bo kombinirana. S tem bomo zagotovili možnosti udeležbe za naše člane, ki bodo tako lahko ugotovili svojo kondicijsko, tehnično in ljubiteljsko stanje.
Za izvedbo kolesarskih izletov pa potrebujemo tehnično brezhibno gorsko kolo, kolesarsko čelado, kolesarske rokavice, očala in kolesarska oblačila. Brez te opreme žal ne bo možna udeležba na naših izletih, ker je s tem povezana varnost vseh udeležencev.
Zavedamo se, da je/so zraven opreme zelo pomembno tudi znanje, izkušnje in veselje do gorskega kolesarjenja, ki se malo razlikuje od običajnega ravninskega kolesarjenja.
Našim bodočim gorskim kolesarjem lahko zagotovimo, da bomo pomagali z našim  znanjem  in izkušnjami vsem, ki se bodo udeleževali kolesarskih izletov, da bodo le ti potekali varno in v zadovoljstvo vseh prisotnih.

Uspešnost delovanja kolesarskega odseka je tako odvisna od raznovrstnih dejavnikov, naš namen in cilj pa je, da omogočimo našim članom izlete-ture z gorskim kolesom, jih pri tem vzporedno kolesarsko izobražujemo in jim s strokovnim vodenjem pokažemo  še drugačno obliko preživljanja prostega časa v naravi. 

V nadaljevanju lahko preberete še nekaj podatkov , ki se nanašajo na turno kolesarsko zakonodajo in na najpogosteje zastavljena vprašanja o turnem  kolesarjenju. Besedilo smo povzeli s spletne strani Komisije za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije. Na njihovi spletni strani www.ktk-pzs.si pa si je možno ogledati in prebrati še ostale zanimive podatke o turnem kolesarstvu.

Vsem našim članom -  kolesarjem želimo veliko prijetnih dogodivščin v naravi – s kolesom.

                                    Gregor Brezočnik





Pogosto zastavljena vprašanja o turnem kolesarstvu (TK)
Kaj so TK izleti?
TK izleti so kolesarska druženja, namenjena prijetnemu preživljanju prostega časa v naravi in družbi. Izlet se izvede po v naprej začrtani trasi pod vodstvom TK vodnikov. Osnovni podatki o izletu (kot so dolžina, višinska razlika, zahtevnost izleta, vrsta primernega kolesa) so predhodno objavljeni.
Komu so TK izleti namenjeni?
Namenjeni so vsem ljubiteljem kolesarjenja, ki uživajo v vožnji, gibanju v naravi in spoznavanju novih krajev in prijateljev. Niso namenjeni treningom, postavljanju hitrostnih rekordov ali razkazovanju opreme.
S kakšnim tempom se vozi?
Hitrost vožnje se prilagodi terenu in udeležencem. Če je predviden hujši tempo, je to v razpisu izleta poudarjeno.
Je moje kolo primerno za turo?
Predvsem potrebujete tehnično brezhibno kolo. Primeren tip kolesa pa je naveden v razpisu izleta. Če imate na izletu novo ali izposojeno kolo, katerega niste navajeni, o tem pred začetkom obvestite vodnika.
Osnovni tipi koles, kot so navedeni v razpisih:
•    Gorsko kolo: kolo na prestave, z debelimi profiliranimi gumami, ki nudijo dober oprijem, običajno vsaj spredaj vzmeteno.
•    Treking kolo: kolo na prestave, z tanjšimi profiliranimi ali neprofiliranimi gumami.
•    Vsa kolesa: kot opis pove, vsa kolesa, ne glede na prestave, širino gum...
Kaj, če na samem izletu ugotovim, da sem se precenil in je predvidena tura zame pretežka?
Predvsem o tem čim prej obvestite vodjo izleta ali enega od vodnikov. Skupaj boste ugotovili kaj je vzrok težav (prehiter tempo, pretežka trasa, vročina, ...) in poiskali primerno rešitev (skrajšanje izleta, nadomestna trasa, vrnitev, ...).
Kdo organizira TK izlete?
TK izlete organizirajo planinska društva, v okviru katerih delujejo TK vodniki. Vsaj dve srečanji na leto pa organizira tudi KTK.
Kdo so TK vodniki?
TK vodniki so člani Planinskih društev, ki so se usposobili za vodenje na tečaju za TK vodnika I ali II.
Kdaj bo naslednji izlet?
Obvestila o izletih najdete na spletnih straneh društev,obvestilih društev v javnih medijih, objavljeni pa so tudi na spletni strani KTK in PZS forumu: Turno kolesarstvo.
Kaj moram preveriti pred izletom?
Je kolo pripravljeno na vožnjo? Zavore delujejo? So zračnice cele in napolnjene z zrakom?
Se mi čelada dobro prilega in zapenja? Je bidon čist? Imam s seboj zahtevano opremo (PP, rezervno zračnico, rokavice, ...)?
Zakaj se moram podpisati pred začetkom izleta?
Vodnik je dolžan sestaviti seznam udeležencev izleta. S svojim podpisom jamčite, da so podatki točni in, da ste seznanjeni in se strinjate s predstavljenimi pravili izvedbe izleta (upoštevanje prometnih pravil in navodil vodnikov). Informacijo o plačani članarini se potrebuje za urejanje zavarovanja v okviru PZS.
Vir: spletna stran  Komisije za turno kolesarstvo pri PZS (www.ktk-pzs.si)

                                    Gregor Brezočnik






Zakonodaja - PRIPOROČILA TURNIM KOLESARJEM *
Naše osnovno vodilo je častni kodeks slovenskih planincev.
Kolesari samo po dovoljenih poteh. Na poteh namenjenih pešcem in kolesarjem imajo pešci prednost. Po gozdovih, travnikih in drugih vrstah brezpotja se ne vozimo. Upoštevaj zapore poti (če nisi prepričan, vprašaj), izogni se prečenju privatnih zemljišč, zagotovi si dovoljenje, ko je to potrebno. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in politiko lastnikov in upravljalcev zemljišč.
Kolesari brez puščanja sledi. Kolesari podlagi primerno. Razmočena podlaga se hitreje poškoduje. Ne zaviraj z blokiranim zadnjim kolesom. Uporabljaj obstoječe poti, ne delaj novih in ne delaj bližnjic. Kar si prinesel v naravo, odnesi tudi domov.

 
PD Fram © 2008