glava1.jpg



Domov
Predstavitev društva
Izletniški odsek
Mladinski odsek
Markacijski odsek
Kolesarski odsek
Odsek za varstvo narave
Plezalna šola
Seznam vodnikov
Seznam opreme
Vodniški kotiček
Tabori
Zimska predavanja
Glasilo Planinski odmevi
Glasilo Planinski e-odmev
Fotogalerija

 



Statistika
od oktobra 2008
št. obiskov:



Proti soncu
Planinsko društvo Fram vabi

protisoncu1

protisoncu2na potopisno predavanje in projekcijo fotografij Matevža Lenarčiča
»Proti soncu« - polet okrog sveta v 80 dneh v ultralahkem letalu
,
ki bo v ponedeljek, 20. februarja ob 18. uri v kinodvorani gradu Rače.


Matevž Lenarčič je biolog, poklicni fotograf, letalec in alpinist. Plezal je na Grenlandiji, v Patagoniji, Afriki in Himalaji. Z nekaterih vrhov se je spustil tudi z jadralnim padalom. Zadnja leta se posveča predvsem fotografiji ter letalstvu.

Matevž je izkušen letalec na zelo dolge razdalje. V letu 2002 je v ultralahkem letalu letel preko celotne Rusije, Aljaske in Kanade do Montreala. V letu 2004 mu je v rekordnem času uspelo obkrožiti svet z ultralahkim motorno jadralnim letalom slovenske izdelave Pipistrel Sinus 912. Jeseni 2005 pa je letel preko celega Nila in Velike afriške prelomnice.

Letel in fotografiral je že skoraj po celem svetu. Matevž je avtor 26 samostojnih fotografskih razstav, knjige »Smisel in spoznanje« ter šestih fotomonografij. V februarju 2006 izideta še dve knjigi: fotomonografija »Okrog edinega sveta« in potopis z enakim naslovom.



Fotografije "letečega Savinjčana" iz "navadnim zemeljskim fotografom" težko dostopne perspektive, namreč iz svojega letala, razkrivajo najrazličnejše grafične podobe zemeljskega površja. Slika nam Zemljo na kateri živimo, vendar takšno, kakršne ne poznamo, v obliki umaknjenih, pozabljenih pokrajin in poslednjih nenaseljenih oaz na našem planetu.

Naklon, višina in izrez Matevževe fotografske kamere so takšni, da fotografije, bodisi orjaške rečne struge Islandije, skalnih labirintov Grand Canyona, rečnih meandrov na zelenih ravnicah Choibalsana … spominjajo na razpredena ožilja nepoznanega organizma. Prednosti Matevževe fotografije so orlov pogled, poseben izrez in kombinacija utrganih, nadnaravnih barv.

Matevž Lenarčič je imel idejo - obkrožiti planet z ultralahkim letalom - in imel je dovolj energije, znanja in volje, da jo je uresničil. Imel je tudi srečo - vzel si jo je - da je lahko tako rekoč v enem samem zamahu obletel Zemljo in si jo ogledal po vsem njenem obsegu.

Tudi za nas!


 
PD Fram © 2008