glava2.jpg



Domov
Predstavitev društva
Izletniški odsek
Mladinski odsek
Markacijski odsek
Kolesarski odsek
Odsek za varstvo narave
Plezalna šola
Seznam vodnikov
Seznam opreme
Vodniški kotiček
Tabori
Zimska predavanja
Glasilo Planinski odmevi
Glasilo Planinski e-odmev
Fotogalerija

 



Statistika
od oktobra 2008
št. obiskov:



Dhaulagiri VII
na predavanje in projekcijo o slovenski himalajski odpravi na Dhaulagiri VII,

dhaulagiri
ki bo v ponedeljek, 30. januarja, ob 18. uri, v kinodvorani gradu Rače.
Uspešno odpravo bosta predstavila njena člana Blaž Navršnik in Mitja Plohl, oba iz Alpinističnega odseka TAM Maribor.

dhaulagiri_blazdhaulagiri_mitja










Blaž                          Mitja

DHAULAGIRI VII ali PUTHA HIUNCHULI 7246 m

V Ganesh Himalaji (zahodni Nepal) se razteza gorska veriga Dhaulagiri, v kateri se ob glavnem vrhu nahaja še nekaj alpinistično zanimivih vrhov. Na njenem koncu izstopa Putha Hiunchuli, kar v jeziku domačinov pomeni metulj. To je zadnji, najbolj zahodni sedemtisočak te gorske verige.

Prvi pristop na ta vrh je leta 1954 opravil Jimmy Roberts, legendarni raziskovalec in alpinist, verjetno tudi začetnik modernega pohodništva v Nepalu.

Normalen lažji pristop poteka z vzhoda. Cilj osemčlanske odprave (polovica je bilo članov AO TAM Maribor) lansko jesen pa je bila smer v dva tisoč metrov visokem južnem ostenju gore, natančneje jugozahodnem grebenu, kjer so leta 2002 poskušali že člani hrvaške odprave, vendar so zaradi slabih razmer na polovici smeri obrnili.

To je bil prvi poskus slovenskih alpinistov na Putha Hiunchuli in takoj tudi uspešen: vrh sta dosegla dva člana odprave – tudi Blaž, Mitja pa je imel smolo z velikim kamnom, ki ga je med plezanjem zadel in poškodoval.

Blaž (opravljenih 750 smeri) in Mitja (400 smeri), ki nas bosta obiskala, sta oba izkušena alpinista, udeleženca več odprav v tuja gorstva. Skupaj sta bila na odpravah Shisha Pangma 1997 in Annapurna III 2000; Mitja je bil poleg tega še udeleženec odprave Annapurna III 1994, Blaž pa odprav Gjachung Kang 1998, Manaslu 2004 in Cerro Torre - Patagonija 2003.


 
PD Fram © 2008