glava4.jpg



Domov
Predstavitev društva
Izletniški odsek
Mladinski odsek
Markacijski odsek
Kolesarski odsek
Odsek za varstvo narave
Plezalna šola
Seznam vodnikov
Seznam opreme
Vodniški kotiček
Tabori
Zimska predavanja
Glasilo Planinski odmevi
Glasilo Planinski e-odmev
Fotogalerija

 



Statistika
od oktobra 2008
št. obiskov:



Odsek za varstvo narave v letu 2010 - poročilo

Leto 2010 je bilo v našem odseku precej pestro in zanimivo.

Začelo se je februarja, ko smo v lepo obnovljeni kinodvorani v Račah prvič priredili predavanje z naravovarstveno tematiko. Obiskal nas je znan ekolog in ornitolog Milan Vogrin, ki nam je predstavil neukročeno lepotico Muro. Ob čudovitih fotografijah in spoznavanju izjemne biotske pestrosti te reke smo kaj kmalu prešli tudi do aktualne problematike. Mura je namreč naša edina večja reka, na kateri vsaj v slovenskem toku niso zgrajene elektrarne. Zaradi tega je precej prvinska – to pa se bi precej spremenilo, če bi se uresničile napovedi o gradnji elektrarn. Načrti namreč že obstajajo. Po predavanju se je razvila kar živahna debata ne samo o Muri, ampak tudi o drugih težavah, ki tarejo našo ljubo deželico, n.pr. o gradnji vetrnih elektrarn. Glede na dober obisk in tudi odzivnost obiskovalcev bomo s tovrstnimi predavanji gotovo nadaljevali.

Aprilska čistilna akcija je seveda bila nekaj posebnega, saj je bila del razvpite vseslovenske akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«. Navkljub številnim idejam o drugačni, boljši in širše zasnovani izvedbi akcije se je v našem kraju na koncu izkazalo, da le ni bila toliko »drugačnejša«, kot prejšnja leta. Razlike pa so seveda bile - najočitnejša gotovo glede množičnosti. Dvomim, da se jih bo še kdaj udeležilo toliko ljudi. Res pa je, da se je pojavljalo tudi pozerstvo, udeležba na akciji je bila pač »in«. Na lastne oči sem videl z rokavicami in vrečami opremljene krajane, ki so se na moje pozive iz gozda, polnega smeti, odzvali z naglušnostjo in so se raje skoraj praznih vreč še naprej lahkotno sprehajali po že popolnoma očiščeni cesti. Dobra stran te akcije pa je gotovo popis divjih odlagališč, pa tudi zametki ločenega zbiranja odpadkov. Izgubljena pa je, vsaj v naši občini, glede na množico udeležencev edinstvena priložnost, da se očistijo tudi nekatera odlagališča, ki se sicer ne bi. Zanje bi sicer rabili že strojno mehanizacijo, vendar pa je bil namen te akcije tudi angažiranje ljudi ki jo posedujejo – ampak te pobude žal niso padle na plodna tla. Kakorkoli že, čistilne akcije bi v takšnem obsegu morale biti prav vsako leto, da bi se recimo čez 15 ali 20 let v naravi njihov efekt resnično poznal.

V maju smo izpeljali tradicionalni bienalni izlet v botanični vrt v Pivoli, ki je pritegnil kakih 40 ljubiteljev cvetja in druge flore, tako tuje kot domače. Letos pa nas, kot ste verjetno že pogruntali, čaka prav tako bienalni sprehod po botaničnem vrtu Tal 2000, pa še malo naokrog po Račkih ribnikih.

S posebnim veseljem lahko sporočim, da smo se člani našega društva v lanskem letu zelo aktivno udeleževali naravovarstvenih akcij na Pohorju. Tako smo bili zraven pri obeh delih ekološke sanacije planinske poti proti Lovrenškim jezerom in pa pri čiščenju zaraščajočih travišč – planj na območju Mulejevega vrha zahodno od Rogle. Cilj prve akcije je bila preprečitev nadaljnje erozije tal na najbolj kritičnem območju poti, kar smo dosegli s položitvijo lesenih brun v skupni dolžini 275 metrov in širini 60 cm. Fizično zelo naporen je bil predvsem prvi del akcije, ko je bilo potrebno težka bruna prenesti od konca gozdne ceste do mesta polaganja; zanimivo, da je pri tem bil nežnejši spol v večini. Cilj druge akcije pa je bil izboljšati kakovost in obseg travišč, izboljšati lastnosti življenjskega prostora vrstam ptic in ohraniti podobo krajine, ki je prepoznana in zanimiva za širšo javnost.

Pri nas očitno ne mine leto, da ne bi dobili novega varuha ali varuhinjo gorske narave. Lani pa smo dobili kar dve – Ajo in Urško. Čestitke obema! Tako nas je sedaj skupaj že pet, prišteti pa je treba še štiri gorske stražarje. Treba je povedati, da ima tako močno zasedbo izredno malo planinskih društev v Sloveniji. Večina njih pa ne premore sploh nobenega tovrstnega naravovarstvenega aktivista!

Z letošnjim letom smo dobili tudi novo načelnico našega odseka – to je varuhinja gorske narave Vesna Rambaher. Želimo ji uspešno delo ter da bi s svežimi idejami dala našemu odseku dodatno dimenzijo. Pri tem pa ji bomo seveda pomagali po najboljših močeh.

Za konec pa še tole: bodimo pozorni, kaj se dogaja z našo naravo, opozarjajmo na nepravilnosti, bodimo aktivni, predvsem pa se zamislimo, kakšna je naša lastna vloga pri tem. Sprememba na bolje se začne pri vsakem izmed nas – pri meni in pri tebi.

                                                                                                            Matej Šnuderl
 
PD Fram © 2008