glava1.jpg



Domov
Predstavitev društva
Izletniški odsek
Mladinski odsek
Markacijski odsek
Kolesarski odsek
Odsek za varstvo narave
Plezalna šola
Seznam vodnikov
Seznam opreme
Vodniški kotiček
Tabori
Zimska predavanja
Glasilo Planinski odmevi
Glasilo Planinski e-odmev
Fotogalerija

 



Statistika
od oktobra 2008
št. obiskov:



Zgodovina društva

Naj tale zapis začnem z zahvalo našim planinam, saj smo planinci dolžni premnoga svoja najlepša, najmočnejša in najglobja doživetja prav našim vrhovom.
Mnogi, rojeni sicer sredi nižinskih njiv in travnikov ali na obrobju Pohorja, smo svoj pogled pošiljali na Pohorje. Strme in malo manj strme poti skozi temne smrekove gozdove so nas vodile na Pohorje, tudi zaradi razgleda, ki se nam je odpiral nazaj na domačo vas, pa dalje po Ptujskem polju tja do Slovenskih goric in Haloz. In tako smo se za vselej zapisali planinam. 03_slika_iskaznice_402_slika_iskaznice_3 00_slika_iskaznice_101_slika_iskaznice_2

 


 

  


   

 

Na framskem območju je bilo že za časa Avstroogrske nekaj ljubiteljev planin. Včlanjeni so bili v Slovensko planinsko društvo Maribor in Ruše. V času predvojne Jugoslavije se je število še povečalo in z dneva v dan je v njih tlela želja po svojem društvu. Po končani 2. svetovni vojni je bilo kar nekaj pobud za ustanovitev društva. Ob pomoči družbenopolitičnih organizacij v Framu, sosednjih planinskih društev in Planinske zveze Slovenije se je ustanovil iniciativni odbor v sestavi Jože Berglez, Franc Vinkler, Ivan Stavbar, Stanko Cehtl in Tone Lorenčič, ki so pripravili ustanovni občni zbor.

9. junija 1972 je bilo ustanovljeno Planinsko društvo Fram. Ob ustanovitvi je štelo 102 člana. Že na tem sestanku je bil sprejet društveni znak z napisom Planinsko društvo Fram in simbolom arnike, kot planinske, zdravilne in zaščitene rože. Prvi predsednik PD Fram je bil Jože Berglez.
pdf-znak
Z ustanovitvijo društva se je pričela aktivna planinska dejavnost, predvsem izletništvo v sredogorje in tudi v visokogorje. Z vse večjim številom izletov so naraščale potrebe po vodnikih. Naši člani so se začeli udeleževati raznih tečajev in seminarjev in si pridobili nazive: mladinski vodnik, planinski vodnik in mentor. V društvu dela okoli 30 vodnikov , nekaj mentoric, eden izmed vodnikov pa je tudi planinski inštruktor. Naši vodniki se redno udeležujejo izpopolnjevanj, saj se zavedamo odgovornosti vodenja.
Največ časa namenjamo delu z mladimi planinci. Za pomladek skrbi naše društvo na štirih osnovnih šolah in sicer: v Framu, Račah, Hočah in Slivnici. Uspešno delo naših mentorjev se vidi v povečanju članstva in velikem številu osvojenih bronastih, srebrnih in zlatih znakih "Mladi planinec". V teh letih smo na šolah izvajali planinske šole, pripravili gradiva zanje, sodelovali na tekmovanjih Mladina in gore, na projektnih tednih in pomagali tudi pri organiziranju šolskih izletov.
Za leto 1991 smo prejeli priznanje Mladina in gore. To je najvišje priznanje, ki ga podeljuje Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije za dosežke pri vzgoji in izobraževanju mladih. To priznanje nas ni uspavalo, dalo nam je vzpodbudo za nadaljnje delo. Na tekmovanju Mladina in gore v letu 1993 smo osvojili prvo mesto med 42 - imi ekipami. Kot zmagovalna ekipa smo bili v letu 1994 skupaj z osnovno šolo Dušana Flisa Hoče gostitelji 6. tekmovanja, na katerem je sodelovalo 56 ekip. Osvojili smo odlično drugo mesto. Pripravili smo tudi razstavo znanega planinskega fotografa Jake Čopa "Čudoviti svet Julijskih Alp". Na razstavi je sodeloval tudi avtor.

In čeprav je minilo od prvih izletov že nekaj desetletij, vem, da so le ti mnogim udeležencem še vedno živo v spominu. Leto za letom smo odkrivali nove predele našega, a tudi tujega gorskega sveta. V tistih gorah, kamor pa smo zahajali znova in znova, pa smo odkrivali ob vsakem obisku nove lepote. Koliko je vredno merjenje lastnih moči, premagovanje utrujenosti, strahu in tesnobe, ko za trenutek pomisliš, da ne moreš ne naprej in ne nazaj, vendar pa ne odnehaš in končno zmagaš. In kaj nas znova privablja v planine? Nepopisne lepote gorskega sveta, divje razčlenjenega skalovja, previsne stene, nizki borovci ali visoke smreke, jelke in macesni, pa listnati gozd, ki nas spomladi očara s svetlozeleno barvo, v jeseni pa z rumenordečo. Mogoče so to kristalno čiste jutranje ali zasanjane večerne zarje, kakršnih ne vidiš v dolini? V vseh teh letih smo prehodili skoraj vsak vrh ali hribček Slovenije. Vedno več naših planincev je z nami na izletih. Precej nas je v tem času prehodilo pot od Maribora do Ankarana - "Slovensko planinsko pot", pa tudi druge: Zasavsko, Kozjaško, Pot 30 vrhov... Veliko vas je tudi takih, ki morda nikoli ne boste osvojili nobene transverzalne značke, vsem nam pa je skupna ljubezen do narave in gora.
Zadnja leta izdajamo glasilo "Planinski odmevi" , v katerih skušamo prikazati naše delo za preteklo leto in povedati nekaj o vtisih na izletih. Brez velikega truda vas članov, predvsem pa upravnega odbora in razumevanja tistih, ki nam finančno pomagajo, bi glasila ne mogli izdajati.
V zimskem času organiziramo predavanja s prikazom diapozitivov in igramo odbojko v telovadnici v Račah.
Iz Frama vodita dve markirani poti na Pohorje, do Areha in Mariborske koče. Naš markacijski odsek vsakih nekaj let temeljito obnovi obe poti.
Za varno pot v hribe pa je pomembna tudi oprema, zato vsako leto namenimo velik del sredstev, s katerimi razpolagamo, za nakup opreme in dopolnjevanje planinskih kart, vodnikov, ter ostale literature .

Člani našega društva živite v občinah Rače-Fram, Maribor, Starše, Slovenska Bistrica, Ruše in mogoče še kje drugje. Zelo aktivna je planinska sekcija Slovenske vojske v Vzhodnoštajerski pokrajini, ki deluje v okviru našega društva.
V letu 1972 smo začeli s 102 članoma, v zadnjih petih letih članstvo v našem društvu hitro narašča in sedaj se uvrščamo že med srednje velika društva. Vendar ne morem mimo tega, da ne bi poudarila, da nas je bilo v letu 1996 že 588. Sicer množičnost za vsako ceno ni več cilj planinske organizacije, niti našega društva, ampak želimo množice obiskovalcev planinskega sveta navdušiti za planinstvo kot način življenja. Zavedamo se, da moramo z vzgajanjem članov širiti zavest o odgovornem obnašanju v gorah.
Mnogo dela in zavzetosti velikega števila ljudi je potrebno, da se organizira in vodi toliko aktivnosti v društvu za tako številno članstvo, da žrtvuje prosti čas za druge, pa čeprav za prijatelje - kajti to planinci prav gotovo smo. Zato vsem, ki že vrsto let pomagate našemu društvu, iskrena hvala.

Veliko ciljev je še pred nami, starih neizpolnjenih (društveni prostori) pa tudi novih (tabor, ...) in da jih uresničimo, bomo še naprej potrebovali vaše sodelovanje in pomoč. In samo skupaj bomo uspešno delali še naprej in čez nekaj let zopet proslavljali nov jubilej.


Planinski pozdav!

Ob 25. obletnici planinskega društva Fram

pripravila
Stanka Vobič

 
PD Fram © 2008