Poročilo iz tabora Bavšica 2000

Bavšica ( 1.7. - 9.7.2000)

Planinsko društvo Fram je v letu 2000 že tretjič organiziralo planinski tabor namenjen osnovnošolski in srednješolski mladini. Potekal je od sobote 1. julija, do nedelje 9. julija.
Tabora se je udeležilo 28 otrok starih med 8 in 17 leti. Za pedagoško vodenje sta skrbeli dve pedagoški delavki - mentorici, za strokovno vodenje in organizacijo tabora pa trije kategorizirani planinski vodniki B in D kategorije.
Tabor smo tudi letos organizirali v zidanem objektu in sicer v vzgojno - izobraževalnem centru mladinske komisije, pri Planinski zvezi Slovenije v Bavšici pri Bovcu.
Na taboru smo izvedli štiri planinske planinske ture. V nedeljo smo se podali do trdnjave Kluže, se povzpeli še do gornje trdnjave, nato pa smo odšli še do velikega možniškega slapu. Za najbolj hrabre in vročekrvne pa je sledilo še osvežujoče kopanje v Koritnici. V ponedeljek smo se v dveh skupinah podali proti sedlu vrh Osojnika. Za eno skupino se je vzpon na sedlu končal, z drugo skupino pa smo se po lažjem brezpotju povzpeli še na Nizki vrh. Skupaj smo se nato spustili v dolino Bale in v Bavšico. V torek smo se nameravali povzpeti na vrh Mangrta in smo se z posebnim avtobusom zapeljali na Mangrtsko sedlo, vendar nam je vzpon na sam vrh preprečilo poslabšanje vremena. Pri povratku smo se ustavili v Logu pod Mangrtom in ker se je vreme izboljšalo smo si privoščili še osvežujočo kopanje v potoku Gorejca, ki ja na koncu zajezen v prijeten bazenček. V sredo je sledil prost dan, ki smo ga porabili za družabne aktivnosti. V četrtek smo se zopet v dveh skupinah podali po dolini Bale. Ena skupina se je nato povzpela na vrh Briceljka, druga pa se je podala do konca Bale. Petek je bil namenjen počitku in prostočasnim aktivnostim, saj smo imeli namen zvečer izvesti bivak in potem vzpon na Bavški Grintavec, vendar nam je tako bivak kot vzpon na Bavški Grintavec preprečilo slabo vreme. V nedeljo pa je že sledila pot domov, za kar smo imeli organiziran poseben avtobus.
Seveda pa se je na taboru poleg planinskih tur dogajalo še marsikaj drugega. En dopoldan smo tako namenili preizkušnji v plezanju, kjer so se preizkusili prav vsi udeleženci. Pripravili smo dve plezališči, eno krajše in eno daljše in zahtevnejše, tako da smo zadovoljili tudi tiste nekoliko zahtevnejše apetite. Tudi taborni ogenj smo pridno kurili in ob njem prepevali, ter se družili. Rdeča nit tabora pa je bil vsekakor planinski mnogoboj, ki se je odvijal skozi celoten tabor in kjer so udeleženci tabora v raznih disciplinah pridno nabirali točke. Vse ekipe so ob zaključku tabora dobile tudi simbolične nagrade. Tako smo se pomerili v znanju orentacije, v planinskem kvizu, vozlanju, podajanju žoge in še kaj bi se našlo. Rezultate mnogoboja boste našli tudi v tem glasilu.
Seveda pa ne smemo pozabiti na obvezni planinski krst, pa na planinsko poroko, za zaključek pa smo pripravili tudi kratek kulturni program.
Tudi letos bomo za udeležence tabora in njihove starše organizirali zaključni piknik, izdali glasilo tabora imenovano Gojzarček, izdali pa bomo tudi zopet videkaseto s tabora, saj smo dogajanje na taboru pridno dokumentirali z video kamero.
Toliko o letošnjem taboru. Morda bo nekoga prebiranje teh vrstic navdušilo in se nam bo ob letu pridružil, ko bomo organizirali 4. mladinski planinski tabor planinskega društva Fram.
Na koncu bi se samo še zahvalil vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri pripravi in izvedbi tabora in vas povabil, da se z enako vnemo lotimo priprave naslednjega.

vodja tabora:
Leon Vrhovšek